18 inches

"It's not your job to be confused as Nigel."

"It's not your job to be confused as Nigel."

In the classic 1984 “Rockumentary by Marti DeBergi” This Is Spinal Tap, 18 inches was a total disaster, albeit one with hilarious consequences.

But we’re not talking woefully inadequate Stonehenge replicas here. Because, in our case, a measurement of 18 inches is monumental… it ends up translating into an additional 300 square feet!

Matthew from Green Bottle Workshop explains:

“The addition of 18 inches to the back of the house brought us to the minimum square footage required for a new house in Bluff Park (2,500 square feet). This ‘minor’ detail hadn’t come up in any of our three prior meetings with the City of Hoover’s building officials; and, it was two full weeks after they’d received the final plans before we first learned of it. Since we’d already waited so long, we were willing to do whatever was necessary to obtain the permit that day. Being almost 300 square feet under code meant it would have been difficult to add anywhere else but the back of the house without having to return to the drawing board (had we tried to add it to the middle of the floor plan, it would have drastically affected the elevations). This is one of the great advantages to design/build. We were able to make the adjustments, and get things back on track.”

Last week, during a walkthrough at the site with Will, Liane and I were able to actually see the gained space in the closet/laundry area near the master bedroom. During our discussions with Will, he proposed the idea of a recessed shelf/headboard situation that would go above the bed, eliminating the need for a headboard and side tables. In order to do this without robbing the master bedroom of precious space, he suggested that we consider repositioning the dividing wall between the two spaces (i.e. moving it back a bit and taking space from the closet area). However, this might also mean having to adjust the window in the closet/laundry area. We asked Will if he wouldn’t mind drawing this up so we could have a better idea of how much/little the new placement would affect the design before making our decision. And he kindly obliged.

before and after.

Revised west elevation: before (above) and after (below).

If you look closely at the bottom elevation, you may also notice that the vertical trim piece has been moved back slightly in order to divide the windows evenly and help preserve the rhythm established by the previous window placement.

Satisfied by the results—the reposition is barely noticeable and will, more importantly, make for a better interior space—we make the decision to move the window and the wall. Will lets us know that this will be done after the roof trusses are up… next week.

Advertisements

0 Responses to “18 inches”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




1133 Tweets

Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

September 2008
M T W T F S S
« Aug   Oct »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Blog Stats

  • 44,553 hits

%d bloggers like this: